Dags för underhåll(ning)!

Utrustning

Hösten innebär en massa ångest, eftersom det är ungefär nu som David Kantermo, Mattias Hargin och andra loose cannons i oktobermörkret lägger sina första vita signaturer för säsongen. Ett sätt att lätta upp stämningen är att börja kolla igenom dina grejer inför kommande säsong. Några saker som är vettiga att bra kolla upp redan nu är följande:

  • Glömde du ta ur batterierna i sändaren i våras? Hög tid att rädda att den från batterisyradöden nu i så fall. Passa även på att kolla mjukvaran på sändaren, har du inte uppdaterat den på ett tag så kan det vara dags nu. Mammuts senaste versioner av Barry S och Barry går att uppdatera mellan två enheter, men bäst är att knalla in till en butik och låta dem göra det. Oktober innebär också lite mindre tryck i skidaffärerna, så passa på att lämna in för slipning, vallning och lite annan kärleksfull behandling också. Tänk på att de fysiska butikerna behöver ha sina kunder för att överleva, så du behöver ju inte köpa allt på Conrad.
  • Ta fram en burk 5-56 eller något annat som behandlar rost och gnissel och gå lös på sonden och spaden en stund. Just i skarvarna slits dessa prylar rätt mycket och det är lätt att metallen oxiderar. Med lite rosthandling och olja så blir de betydligt enklare att hantera och du vill inte ha en spade som kärvar när de smäller.
  • Ta en span på bindningar också. Kör du 100% fräst alu á la ATK så kan det också vara läge att lägga på lite olja. ATK har lagt upp en video på det här, med den extremt säljande videotiteln ”How to lubricate a free touring heel piece”
  • Det kan även vara ett vettigt drag att se över trilskande dragkedjor på jackor, brallor och ryggsäckar vid det här laget. Ett gammalt husmorsknep är att fixa till en bångstyrig och trög dragkedja med hjälp av en bit hårdtvål eller ett stearinljus. Googla och du skall finna!
  • Sist men men inte minst, provväg din patron till lavinryggan om du har en sån modell. Patronerna kan med åren tappa lite tryck och bilderna nedan ser du hur stor skillnad det blir på en full patron och en som tappats på innehållet. Bilderna är lite missvisande om man bara kollar på vågen, men om man jämför vikten som står på patronen med vågen så ser du. Stålpatronen till vänster har tappat 70 gram medan kolfiberpatronen inte tappat något alls. Har din patron tappat mer än 5% av sin vikt så är det läge att byta ut den. Är du dessutom gramjägare så ser du tydligt att det är en kolfiberpatron du ska ha…
       

 

 

Dela :

Utrustning

Vad har man i ryggan?

Jag får ofta frågan om hur mycket en en så kallad ballongsäck, eller lavinryggsäck rymmer. Enklast är att visa detta…
Meny